Mediterrane, krokante, hele kip, ovenschotel

Personen: 

Minuten: 1 tot 1,5 uur

Totaal: €22,38

Per persoon: €5,60 

Ingrediënten: 

  • 1 hele scharrelkip van 2,5 kilo 
  • 4 uien in kwartjes 
  • 8 flinke wortels in blokjes 
  • 4 stengels bleekselderij in stukjes 
  • 1 venkelknol in stukjes 
  • 8 tenen knoflook 
  • 2 citroenen in partjes 
  • 2 el tijm 
  • 2 el rozemarijn 
  • 2 el oregano 
  • 1 bosje peterselie 
  • 2 el gesmolten boter 

Keukengerei: 

  • Oven
  • Braadslee
  • Keukenpapier
  • Aluminium folie
  • Keukentouw 

Bereidingswijze: 

  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden,
  2. Neem de kip, was hem en kijk of er binnen geen ingewanden meer inzitten. Dep daarna de huid droog met keukenpapier.
  3. Bestrooi de binnenkant van de kip royaal met zout, peper en een deel van de verse kruiden. Vul de binnenkant verder met vier partjes uien, de knoflook en de citroenpartjes.
  4. Bind de achterpootjes tegen elkaar vast met een stukje keukentouw. Smelt de boter en smeer daar de buitenkant, het vel, mee in. Bestrooi de buitenkant, het vel, daarna ook flink met peper en zout en wat overgebleven verse kruiden.
  5. Neem nu een flinke braadslee, verspreid de groente er op (wortel, venkel, selderij en de overige 4 partjes ui). Besprenkel met olijfolie en weer wat peper en zout en het restant van de verse kruiden. Leg nu de klaargemaakte kip er op.
  6. Zet nu de braadslee in de voorverwarmde oven en bak het geheel in ongeveer 1 ½ uur goudbruin. Controleer door eens te prikken in het dikste deel van de kip (tussen achterkant en dij). Als daar sap uit bruist is hij gaar.
  7. Neem nu die hete kip en leg die even apart 15 minuten afgedekt onder aluminiumfolie weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Klik hier!